ROBIN RAMOS: “GEMARGINALISEERDE GROEPEN WORDEN NIET GEHOORD DOOR PRIDE.”

Robin Ramos zijn een jonge queer maker die naast het zijn van een kunstzinnige duizendpoot ook geen onrecht aan hen voorbij laat gaan zonder zich daarover uit te spreken. Wat betreft hun idealen is er geen compromis mogelijk: Rechtvaardigheid, radicale inclusiviteit en het onderzoeken van ‘het zijn’ los van een wit Westers perspectief staan op 1. PISSWIFE’s Insan sprak Robin over hun ambassadeurschap bij PRIDE, hun kledingstijl en het opzetten van activistische kledinglijn ‘Revolt’.

IMG_8168
Robin Ramos

Jullie hebben een hele eigen manier van kleden. Jullie kleden jullie vaak in felle kleuren, artistieke make-up en met feminiene elementen, zoals parelkettingen en strass, is dit puur vanuit esthetisch oogpunt of willen jullie hier ook een boodschap mee uitdragen?

”Ik probeer me zoveel mogelijk bewust te zijn van de politieke lading die achter kleding schuilt. Als kind zijnde heb ik kleding collecties gemaakt en fascineerde de origine van westerse kledij in verhouding tot de binaire genderrollen mij. Naarmate ik ouder werd en me meer ging verdiepen in mijn Zwartheid, geaardheid en seksualiteit ben ik bewuster en doelgericht kleding in gaan zetten als activisme. Het fascineert me om te weten dat het menselijk ras zo’n 60 geslachten kent en vele inheemse culturen die niet dachten in het binaire gendersysteem, maar dat 1 visie hierover overheerst en het politieke en commerciële systeem aan die visie verbind je en doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is om andere gender identiteiten op die wijze te onderdrukken.”

Wie hebben jullie smaak en stijl en gevormd?

“Vele mensen hebben me gefascineerd in mijn kleden, zoals Iris van Herpen, JeanPaul Paula, R&B cultuur, Solange, Alok Vaid-Menon. Naast deze mensen probeer ik altijd stil te staan bij wat mij, mij maakt. Dat is ten eerste mijn ziel en op twee is het het lichaam waarin ik geboren ben. In de westerse samenleving waar ik ben opgegroeid word ik gezien en behandeld als een ‘zwart homoseksueel persoon’, en hoewel ik het label ‘zwart’ heb gereclaimd, ben ik zelf geen homoseksueel, maar queer en zo ervaar ik onderdrukking en geen erkenning van mijn menselijk bestaan. Mijn stijl als het op kleding aankomt wordt zoals ik eerder zei dus doelgericht als activisme toegepast, hiermee wil ik aspecten van mijn menselijke beleving expliciet maken jegens mensen die die specifieke aspecten ontkennen en/of onderdrukken. Als ik thuis op de bank zit te chillen en geen BS om me heen heb, dan kan ik voor een moment puur mezelf zijn, echt even Zijn. Op die momenten gebruik ik kleding niet actief als activistisch middel en lig ik daar bij wijze van spreken in jogging broek en hoodie op de bank.”

REVOLT - PHOTOSHOOT B&W 1 - OFFICIAL 4
Revolt

Jullie hebben recentelijk een kledinglijn gelanceerd genaamd Revolt, waar jullie activistische slogans op onder andere vintage sweaters bedrukken. Wat is jullie rol in deze lijn en hoe komt jullie activisme terug in Revolt?

“Ik ben één van de oprichters van Revolt. De behoefte om deze kledinglijn te maken ontstond uit de verrechtsing van de politiek en een gebrek aan vertegenwoordiging van gemarginaliseerde groepen in de politiek. Hierin wil ik mijn stem vertegenwoordigen via expliciete illustraties over klimaatverandering, racisme, gender etcetera. Ik heb veel quotes bedacht voor de lijn en heb meegewerkt illustraties te maken voor de vormgeving van vintage kledingstukken die we bedrukken.”

Revolt heeft een duidelijk politiek karakter. Als je een kledingstuk koopt van Revolt, wat support je dan?

“Als je een kledingstuk koopt van Revolt dan support je zwarte activisten en een activist van kleur: de oprichters van Revolt. Wij zijn erg betrokken in intersectioneel activisme en om ons werk voor te kunnen zetten hebben we support nodig. Naast de oprichters kom je op voor divers intersectioneel maatschappelijke problematieken door deze activistische kledingstukken te dragen.”

Processed with VSCO with s1 preset Processed with VSCO with e7 preset
Robin als Youth Pride Ambassador

Onlangs hebben jullie de titel Youth Pride Ambassador verdiend, gefeliciteerd! Wat betekent de titel voor de  LGBTQIA+ community en wat kunnen we van jullie verwachten in de toekomst?

“De titel betekent vrij weinig nog voor de LGBTQIA+ gemeenschap inclusief mijzelf, omdat vele gemarginaliseerde groeperingen binnen deze gemeenschap niet gehoord worden door Pride Amsterdam. Tijdens mijn ambassadeurschap is het gelukt het hoofdbestuur (op de directeur na) te ontslaan, naar aanleiding van publiekelijk xenofobe en racistisch uitspraken die zijn gedaan bij NPO Radio1. Naast het introduceren van zwarte en Queer personen van kleur in de organisatie van Pride Amsterdam, probeer ik steeds meer na te denken over hoe ik een duurzame verandering teweeg kan brengen om de organisatie minder schadelijk te laten zijn voor de algehele gemeenschap. Zo wil ik een documentaire-serie laten maken over subgroepen binnen onze gemeenschap zoals de Aziatische, Zwarte en Islamitische lhbtq+ gemeenschap in verhouding tot hun cultuur en racisme binnen de Nederlandse gemeenschap. Omdat ik kleding zie als een politiek middel zal ik dit bewust inzetten bij fotoshoots voor Pride Amsterdam, zowel als het bewust inzetten van andere schoonheidsmiddelen.”

Tekst: Insan Mardhika
Redactie: Tessel ten Zweege

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s